WO-WO kennel. Leonberger och Pyreneisk Mastiff

Planer för valpkull med Samba och Otto.

Vår målsättning i vår avel är inte att  vi skall uppnå de minimum krav som finns. Det är högre ställt.

Under våren 2021 hoppas vi att vi skall kunna få en

valpkull med Samba och Otto.

Vi föder bara upp en valpkull när vi vill ha egna nya valpar. Vi har planerat att behålla en tik och en hanvalp själva från denna kull.

Denna kull började vi att planer redan 2014. Vi började att se på möjligheterna att köpa in en ny trevlig ras. Och vi fastnade för Pyreneisk Mastiff. Vi letade efter stora friska och mentalt bra hundar. Vi älskar våra Leonberger. Men det skulle vara spännande med en ny ras.

Redan då fanns tanken, finner vi en lämplig tik så börjar vi så, sedan fortsätter vi med att försöka finna en lika lämplig hane. Om man planerar att använda hundarna i avel behöver man tänka på lite mer, än om man vill ha en trevlig sällskapshund. Vår målsättning var klar.  Ingen inavelsgard (0,0) = ny fin linje. Felfria höft och armbågsleder. Och inte minst en fin mentalitet.

Inavelsgrad. Över 2,5 under 5 generationer påverkar avelsbasen negativt. Under 2.5 påverkar avelsbasen positivt. Så 0,0 är det absolut bästa under förutsättning att hälsa och mentalitet är bra.

Men vid det tillfället fann vi ingen. På den tiden tittade vi bara i Sverige. Men vi fick kontakt med en uppfödare här i Sverige, Evitagårdens kennel och Marita. Ett par år senare fick denna uppfödare en kull med valpar, men då hade vi redan planerat för en kull med Leonberger valpar så vi avstod. Men två år senare så fick denna uppfödare en ny kull valpar. Och vi valde ut vår lilla Samba. Hennes kennelnamn är Evitagårdens Samba De La Bellami. Mamman heter Bellami. Vi vill här tacka Marita för att vi fick ta hand om denna underbara hund. Och när Samba nu är ca 2 och ett halvt år (juli 2020) så kan vi konstatera att denna underbara Samba även som vuxen, är helt fantastisk. Länk till Sambas BPH beskrivning.

 

Varför tycker vi att dessa är en bra grund för vår avel? Vi kollade naturligtvis stamtavlor på föräldrarna. Att det såg bra ut med tanke på inavelsgrad, veterinärdata, mentalbeskrivning, färgsättning som vi tycker om samt utställningsmeriter. Vi träffade föräldrarhundarna och försökte skapa oss en egen bild av dessa. Vi undersökte muntligen med andra så gott vi kunde.  Vissa saker finns i databaser, andra måste man väga samman. Hur tror man att slutkombinationen kommer att bli?

Vi blev nöjda med vad vi kom fram till och är nu stolta ägare till  Samba och Otto.

Så nu till vad vi tycker är viktigt i vår avel.

Att väl känna sina hundar och deras Mentalitet.

Vi vill äga och ha båda hundarna boende hos oss. Inte bara för att vi älskar hundar eller att det blir lättare för eventuella valpköpare att träffa både mamman och pappan vid kanske flera tillfällen. Nej framför allt för att vi då lär känna våra föräldrarhundarna till 100 %. De bor inne i vårt hus helt fritt alla tillsammans och det innebär sängen, vardagsrums soffan, ja precis där de vill vara. Mentalbeskrivningar är bra, men ger inte en fullständig bild av hunden i alla lägen. Vi vill se hur de bemöter andra människor och djur i sin egen vardag på sitt eget revir, och i andra dagliga miljöer. Och hur väl fungerar tillsammans med alla våra andra stora hundar. Vi har under åren brukat ha 7 till 10 hundar hemma. Trots allt ser man och lär mycket mer under ett par år tillsammans än under en test under en timme under speciella former. Men jag tycker att dessa tester är jättebra och jag tycker att alla skall låta sina hundar genomgå dessa för att se hur de reagerar på vissa situationer samt för att se hur snabbt de kan släpa sin eventuella oro mm. Men vi vill veta mer om våra avelshundar och inte enbart behöva förlita oss på ett enstaka test eller vad andra säger om sina eventuella avelshundar.

Hälsa, mentalitet, livslängd och ett friskt liv.

Jämte mentaliteten är naturligtvis hälsan och livslängden den viktigaste frågan.

Vem är glad för att ha världens vackraste och friskaste hund om den är mentalt svag? Och inte klarar av att finnas i miljöer med andra människor eller djur.

Vem är glad för att ha världens vackraste hund med en fantastisk mentalitet om den går bort i unga år eller om den får problem på grund av olika sjukdomar.

Detta är kanske den svåraste saken att hålla koll på. Man kan bara göra sitt bästa och försöka ta reda på så mycket man kan genom officiella kanaler, tala med uppfödare och andra som har koll på rasen. Och i detta fall ser vi en fördel med att kunna en hund som är uppfödd i Sverige. Det gäller även när man vill se status på höftleder, armbågsleder och mentalitet, allt detta är officiell data och lätt att kolla upp.

Utställningsresultat.

Ja man kan ställa sig frågan om detta är viktigt eller ej. På ett sätt inte. Inom Pyreneisk Mastiff finns inte detta som krav för avel. Men det kan ju vara en trevlig social kontakt att ställa ut sin hund, och det är alltid lite extra roligt om man får fina utställningsresultat. Under många år ställde vi inte ut våra hundar. När vi köpte vår första Leonberger så ville uppfödaren att vi skulle ställa ut hunden om vi skull köpa den. Vi sa då, att då köper vi från någon annan, vi tänker inte ställa ut vår hund. Vi hade helt enkelt inget som helst intresse för utställningar. Vi ville ha en snäll stor fin hund som sällskap. Men så småningom började intresset för utställningar att vakna. Och förra året (2019) var Samba den Pyreneiska Mastiff som deltog på flest officiella utställningar (17 st) i Sverige. Naturligtvis har vi även ställt ut en del av våra Leonberger.

Men vi har inget krav på att våra valpköpare skall ställa ut sina hundar. Det är upp till var och en. Men det skulle vara roligt om intresset finns eller kanske det skulle dyka upp som det gjorde för oss.

Men det finns faktiskt en stor poäng med att man ställer ut sin hund framförallt om man skall ha den i avel. För vad domaren tittar på är hur väl överensstämmer hunden med den uppställda standarden för rasen. Storlek, benstomme, färg, vinklar, rygglinje, hur den rör sig, hur den uppför sig med mera. Om domaren tycker att hunden i mycket hög grad överenstämmer med ras standarden så kan den som bäst få Exellent. Och har man en hund som har fått ett antal Exellent från olika domare så kan man utgå från att hunden väl uppfyller kraven enligt ras standarden för rasen.

Hur uppfyller Samba och Otto våra krav.

En förutsättning för att vi skall avla på Samba och Otto är att de uppfyller de krav som vi har på avel. Krav som på flera sätt är högre ställda än de standardkrav som SKK eller PM klubben har idag.

Ett av våra grundläggande krav är låg inavelsgrad. Samba och Otto har 0,0 % i inavelsgrad. Samba har svensk pappa och polsk mamma. Otto har spansk pappa och finsk mamma. 

Höftledsröntgen Samba har inte bara som man säger känd status. Hon har högsta status = A på båda höfter. Röntgen är gjord vid 18 månaders ålder. Vi tycker det är viktigt att tänka på att stora hundar inte är riktigt fädig växta vid 12 månader ålder. Även om resultat kan tillgodogöras redan från 12 månader. Men för Leonberger är kravet 18 månader, och Leonberger är i storlek en jämförbar hund.

Armbågsleds röntgen. Även här har Samba bästa resultat på båda armbågar. ED (0). Officiellt krav på armbågsleds status finns inte för Pyreneisk Mastiff. Vi tycker dock att det är jätteviktigt. Pyreneisk Mastiff är en stor och tung hund med hög belastning på sina armbågsleder. Större delen av sin tyngd belastar framdelen på hunden.

Mentalitet. Samba har genomgått BPH med rastypiska egenskaper. Utmärker sig med ännu mindre oro och ännu större social kompetens än snittet. Diagrammet återfinns på sidan "Mentalitet Pyreneisk Mastiff och Leonberger" längst ner på den sidan. Det officiella kravet är att hunden skall vara mentalbeskriven och genomgått alla moment = att inte beskrivningen blir avbryten på grund av rädsla, oro eller att vara agressiv. Vi vill att våra avelshundar inte bara skall ha gjort denna beskrivning. De skall i deras bedömmning klart framgå att de är både trygga och sociala.

Utställning. Samba har uppnått mycket fina utställningsresultat med Exellent från 14 utställningar, samt 4 CERT samt några BIR och BIM. Detta redan som junior. Samba har inte kunnat ställas i öppen klass än, på grund av att hon inte varit 24 månader innan i mars 2020. Och nu är alla utställningar inställda på grund av Corona krisen. Därför har hon inte kunnat bli svenskt utställnings champion. (Vilket vi hoppas att hon skall bli förr eller senare) För detta krävs det 3 Cert varav ett skall ha tagits efter 24 månaders ålder.  Samba har dock redan fått 4 Cert, så vi känner oss nöjda med dessa resultat.

Så då är den stora frågan, hur är det med Otto, han är snart 15 månader. (i oktober 2020)

Så nu gäller det  att kunna pricka av de olika delarna undan för undan.

Inavelns graden mellan Samba och Otto är 0.0. Så den punkten är klar.

Otto är nu mental beskriven med BPH den 4/10 2020, med samma utmärkta resultat som Samba.

Utställningsmässigt så tycker vi Otto är fin och välbyggd. Har bara deltagit i ett par valputställningar med mycket bra omdöme. Och han kan börja ställas officiellt i juniorklass, när han fyllt 9 månader. För tillfället finns inga utställningar på grund av corona krisen. Så vi får se hur det utvecklar sig. Men som vi sagt tidigare, utställnings resultat är inte det viktigaste. En trygg, frisk och stabil hund är det viktigaste, fina utställningsresultat kan ses som ett litet extraplus. Sedan detta skrevs så har Otto varit med på en Inofficiell utställning. På denna utställning blev han BIR = bäst i RAS. Han vann till vår stora förvåning över Samba som blev BIM = Bäst i motsatta kön. Därefter så blev han även BIS 4 (Best in show)= 4:de bästa hund av hundar på utställningen. Till vår stora glädje fick han även omdömmet. "Super charmig kille med utmärkt temperment".

Den 17/10 var Otto på Exteriörbedömmning i Vänersborg. Med mycket fin kritik. Otto fick Exellent  med CK. det bästa man kunde få på denna typ av bedömmning.

När det sedan gäller höftleder och armbågar måste vi avvakta tills han blir lite äldre. Men båda hans föräldrarna har mycket bra status. Otto kommer att röntgas senare under detta år, (Oktober  2020) både armbågar och höftleder.

Otto har nu blivit röntgad. Resultatet var tyvärr inte som vi hade hoppats på. Men vi står kvar vid våra målsättningar och våra avelskrav. Därför har vi nu planerat en kull med en annan hane. Men Otto är en helt fantastisk vovve. Och kommer för alltid att vara hos oss. Och har blivit ett utmärkt föredömme får vår nya lilla hanhunds valp, Laban. Och kommer att vara det för våra nya kommande valpar. Se våra nya valp planer.

Samba är redan helt avelsklar så nu håller vi tummarna för att även Ottos resultat från röntgen blir bra.

Om inte Ottos resultat på leder blir bra så kommer vi att försöka hitta en annan avelshanne som uppfyller motsvarande krav som vi ställt på Otto för att avla efter honom.

Men planerna är att få en valpkull under våren 2021. Vi längtar redan att få se dessa små valpar springa omkring.

Vi hoppas sedan att vi från denna kull, kan få en framtida fin tik som sällskap men kanske även för framtida avel. Och för denna del har vi nu bestämt oss för att köpa in en ny hanvalp från Finland. Den förväntade inavelsgrad på denna kombination förväntas bli 0,0 %. Han kommer att kallas Laban och vi hoppas att kunna hämta hem honom i slutet på december 2020. Då är han 15 veckor på grund av de regler som finns för att kunna föra in en valp till Sverige från Finland.